Upcyclen tot de max! Niets is zo prettig als het hergebruiken van oude materialen, zeker als ze nostalgisch zijn zoals een oud schoolbord. Voor velen van ons is het onlosmakelijk verbonden met je schoolperiode. Ik kreeg de opdracht om voor het informatiecentrum Almere een verrijdbaar reclamebord te maken voor binnen en voor buiten. Omdat Almere recyclen, upcyclen en het gebruik van groene materialen hoog op de agenda heeft, was het hergebruiken van een oud krijtbord een uitstekende keuze. In dit project geef ik ook vurenhouten balken een nieuw leven.
Vuren is een houtsoort die qua levensduur niet bovenaan de lijst staat van duurzaamheid. Het is naaldhout en niet erg krasbestendig, maar het is wel mooi en met een tweede leven stijgen ze toch in de ranglijst. De balken zijn grof gezaagd, dat geeft een robuuste look. Daarnaast zijn ze ook niet erg recht, vlak of haaks… Gelukkig mag dit oude krijtbord best een klein beetje oldskool zijn.
Om te beginnen haal ik het krijtbord uit zijn aluminium behuizing, dit moet voorzichtig want het moet natuurlijk heel blijven. Het bord zit in het frame vast door middel van popnagels en die worden over het algemeen gebruikt om een definitieve verbinding te maken, je kunt ze dus niet losschroeven of eruit wippen als een spijker. Dus begin ik maar met het doorboren van de popnagels met een metaalboortje. Daarna haal ik met een schroevendraaier het lijstwerk rondom het krijtbord weg.
De volgende stap is het voorbereiden van de houten balken, omdat deze balken hun tweede leven ingaan hebben ze nog de nodige erfenis van het vorige, namelijk schroeven en spijkers. Omdat ik de balken doormidden ga zagen en ik erg zuinig ben op mijn zaagbladen, is het een must de schroeven en spijkers te verwijderen voordat ik ga zagen. Ik gebruik voor het verwijderen van schroeven (zonder kop) vaak een kniptang omdat deze met zijn scherpe kanten tussen de groeven van het draad wat beter grip heeft zeker als de schroef wat dieper ligt.
Een kniptang heeft een betere grip tussen het draad van de schroef.
Daarna zaag ik de balken doormidden en nog even door de krachtige mini vandiktebank. Vervolgens gebruik ik een kleine tafelfrees die met zijn compacte formaat nog behoorlijk grote prestaties levert. Beide machines werken op 230 volt, maar de prestaties zijn ruim voldoende. Soms moet je net wat kleinere stappen maken en met beleid te werk gaan. Wat ik erg prettig vind aan deze machines is dat ze geen permanente ruimte innemen maar gewoon onder mijn werktafel kunnen staan. Ideaal voor een wat kleinere werkplaats of hobby-schuur.
Na het op maat afkorten is het tijd om te lijmen, hiervoor gebruik ik een Griffon d4 bruislijm, omdat het buiten komt te staan vind ik het belangrijk om een waterbestendige lijm te gebruiken, de bruisende werking helpt ook om eventuele (kleine) kiertjes op te vullen.
Omdat dit best grove balken zijn, blijft er na het lijmen nog wel een beetje schaafwerk over. Er zijn weinig dingen die mij een groter ambachtelijk en traditioneel gevoel geven als werken met een blokschaaf! Toegegeven, ik had best wat uren nodig om dit traditionele gereedschap goed onder de knie te krijgen. Maar er staat één ding als een paal boven water, je blokschaaf MOET scherp zijn. Hier ga ik een blog over schrijven met tips and tricks over slijpen van beitels en dus ook die van de schaaf. (wordt vervolgd)
De volgende stap is de tussenbalken monteren, dit doe ik met een lamellenfrees, één van mijn meest gebruikte gereedschappen. Ik durf wel te zeggen dat dit één van de belangrijkste machines is die ik bezit, voor mij is dit de stap van hobby-maker naar professioneel! Het correct en bovenal veilig gebruiken van deze machine is natuurlijk wel een vereiste. Ook hier ga ik een blog over schrijven met tips and tricks en veilig werken.
De lamellenfrees
Na het monteren van de tussenbalken ga ik de twee frames met de krijtborden erin met elkaar koppelen. Dit was nog best een uitdaging omdat door de driehoeksvorm van het frame er niet overal makkelijk een tang op kon worden gezet. Een tang wil namelijk graag rechte vlakken hebben. Uiteindelijk wel gelukt, uiteraard!
Let’s role! Aangezien dit informatiebord multifunctioneel is en soms buiten en soms binnen wordt gebruikt, heb ik er een paar stevige wielen onder gezet. Ik gebruik hiervoor harde PU-wielen die rollen over ongelijke oppervlaktes makkelijker maakt. Als je zachte wielen gebruikt bij een te zware belasting, wil het object vaak maar moeizaam bewegen en heb je grote kans dat het rubber van de wielen stuk gaat. Daarom is het belangrijk dat je de juiste wielen kiest. PU-wielen zijn wielen van hard plastic en daarom zijn ze uitermate geschikt voor dit doel.
Als laatste lak ik het houten frame met transparantie bio-based lak om de weerbestendigheid van het informatiebord te vergroten.
Wil je meer beeld bij deze tekst? Bekijk de video op mijn Youtube kanaal en geef een duimpje.
Tot Ziens!
Theo van Woodoperation!
Awesome!