Hallo jongens,
Welkom terug bij Theo van Wood operation projecten!
Stiekem vinden we het allemaal wel fijn. Onze spullen ordelijk en netjes opbergen en het liefste zo dat het precies in een vakje past. Zo had ik al jaren de wens om mijn besteklade te ordenen. Maar ja…
het zat op zich best oké in de standaard plastic ladenverdeler die alles behalve goed paste in de meest standaard keukenlade ter wereld…
De nieuwe besteklade.
Toen wij nog eens ons woonkamer-keuken indeling gingen veranderen om er zo’n optimaal mogelijke woonomgeving uit te persen, kwamen we op het idee om onze keukenkast een kwartslag te draaien. Eerst stond hij tegen de muur en nu fungeert hij als een soort room-devider. Dit zorgde voor een compleet nieuw perspectief van de woonruimte. En in verband met het plaatsen van een vaatwasser was het noodzakelijk om de besteklade te verhuizen naar de verplaatste kast.
Eindelijk heb ik een goede reden om een lade te maken met gevorderde bestekverdeling. Yes, let’s go!
Wil je zien hoe ik dit gemaakt heb, bekijk mijn video op mijn Blog hier!
Hou je van orde en overzicht, dan hou je van deze lade. Ik heb mijn best gedaan om het zo in te delen dat al het bestek een eigen plek heeft. Het was best een uitdaging om alle schotjes in een rij blind met elkaar te verbinden. Want wat is nou praktisch én mooi? Half om half, schroeven, deuvels of koud lijmen?
De meeste vakken staan recht tegenover elkaar.
Half om half is erg omslachtig en ik besteed mijn tijd liever aan iets anders. Schroeven is überhaupt geen optie, je kunt er namelijk niet meer bijkomen met de schroefmachine als je één setje samengesteld hebt. Deuvels zijn bijna net zo dik als de dikte van de schotjes zelf. Het materiaal is 9 mm en de kleinste deuvels die ik had liggen zijn 6 mm, dat betekent dat je aan beide kanten 1,5 mm overhoudt en dan is de kans groot dat je materiaal uitbreekt. Koud lijmen is in principe gewoon lijmen zonder fysieke verbinding (schroef, deuvel etc.). Als ik daarvoor zou gaan heb ik geen sterke verbinding en is de kans dat de schotjes tijdens het lijmen verschuiven groot, dus ook dat heeft echt niet mijn voorkeur. Dus kies ik, om het mezelf makkelijk te maken, voor doodgewone satéstokjes. Voor de dikte van het materiaal is dit de beste optie.
Het maakproces
Om het gewenste effect te krijgen, namelijk zo symmetrisch mogelijk, is het belangrijk dat ik alles goed opmeet. Dus bepaal ik allereerst waar de tussenschotjes moeten komen en boor ik de gaten uit. Daarna maak ik een eenvoudig malletje om de gaten te kopiëren in de kopse kanten van de tussenschotjes.
Vervolgens knip ik de satéstokjesop lengte, dan besmeer ik de stokjes met d4 lijm en ga ik bouwen! Daarbij zijn goede lijmtangen natuurlijk onmisbaar.
In het kader van handige gereedschappen, kan ik niet anders dan dan nog even de ”kliklamp” tangen van Bessey benoemen. Deze tangen gebruik ik eigenlijk bij elke klus. Door het handige ratel-systeem kun je heel makkelijk en snel je werk vastzetten, wat bijdraagt aan precisie en bovenal minder frustratie tijdens een complexere lijmklus. In mijn filmpje zie je mij ze ook gebruiken.
De volgende stap is afwerken en de kopse kanten lakken. En als allerlaatste natuurlijk de montage in de lade.
Wil je zien hoe ik dit gemaakt heb, bekijk mijn video op Youtube hier!
Ik hoop dat je dit project leuk vindt en als dit het geval is, kun je hieronder een reactie achterlaten om me te laten weten wat je ervan vindt!
Theo / Wood operation
good job Theo! goed gedaan